ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 19-12-2014

0 3,591

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι και φίλες

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε σήμερα στην Δημοσιογραφική Διάσκεψη της ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝ.Ι.Κ) με θέμα: Θέσεις της ΕΝΙΚ για τα προτεινόμενα προσχέδια του Υπουργείου Υγείας για το ΓΕΣΥ.

Η ΕΝΙΚ εκφράζει τις δίκαιες απόψεις των Ιδιωτών Ιατρών.   Οι ιδιώτες ιατροί αποτελούν την πλειοψηφία των ιατρών, το 80% στην Κύπρο και έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.   Βασικός στόχος της ΕΝΙΚ είναι η εφαρμογή ενός σωστού, λειτουργικού, ποιοτικού και βιώσιμου Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ).

Προτεινόμενο Νομοσχέδιο για το ΓΕΣΥ (Σεπτέμβριος 2014).

Στην αναφορά 7 του προτεινόμενου νομοσχεδίου: «Κατά τα πρώτα (3) έτη από την έναρξη της λειτουργίας των Αυτόνομων Οργανισμών τυχόν ελλείμματα στον προϋπολογισμό των Αυτόνομων Οργανισμών θα καλύπτονται από το κράτος.  Κατά τον 3ο χρόνο τα οικονομικά των οργανισμών θα επαναξιολογηθούν…>>

Όταν ο πολίτης θα πληρώνει την εισφορά του για το ΓΕΣΥ και στο τέλος του έτους θα πληρώνει και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τα ελλείμματα των δημοσίων νοσοκομείων αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ? Στο τέλος τα δημόσια νοσηλευτήρια θα καταντήσουν ελλειμματικοί ημικρατικοί οργανισμοί όπως το ΡΙΚ και τις Κυπριακές αερογραμμές που είναι επίκαιρες τώρα. Με λίγα λόγια με τις εισφορές του κόσμου θα συνεχίσει να συντηρείται η σημερινή άθλια κατάσταση του δημοσίου και παράλληλα θα αποδυναμωθεί μέχρι να εξαφανιστεί ο ιδιωτικός τομέας.

Δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων όταν για τα δημόσια νοσηλευτήρια θα καλύπτονται τα ελλείμματα τους στο τέλος του έτους? Από την στιγμή που θα γίνετε αυτό καταργείται η φιλοσοφία του ιδίου του ΓΕΣΥ.   Αυτό αντίκειται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Βασικές Προυποθέσεις συμμετοχής ιδιωτών ιατρών στο ΓΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (από την ΕΝΙΚ) – (Οκτώβριος 2014, συγκέντρωση στη Λ/σο)

1) Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή μας στο ΓΕΣΥ είναι η ΠΛΗΡΗΣ διοικητική και

οικονομική ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ των δημοσίων νοσηλευτηρίων πριν την έναρξη του ΓΕΣΥ. Το προτεινόμενο ΓΕΣΥ οδηγεί σε κατάρρευση των ιατρών αλλά και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Η διπλή φορολόγηση των πολιτών για την χρηματοδότηση των κρατικών νοσηλευτηρίων ΚΑΙ μέσα από το γενικό σχέδιο υγείας αλλά ΚΑΙ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τον ιδιωτικό τομέα και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συρρίκνωσή του αλλά και σε μείωση της ποιότητας που ήδη προσφέρει.

2) Δικαίωμα στους ασθενείς ΚΑΙ της απευθείας πρόσβασης σε ειδικό ιατρό χωρίς παραπομπή από οικογενειακό ιατρό με καταβολή λογικού ποσού συμπληρωμής (co-payment).

3) Για να διευκολύνουμε τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), την ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και το Υπουργείο Υγείας που συνεχώς   μεταθέτουν την συζήτηση για τις αμοιβές των ιατρών για το μέλλον, ΟΡΙΖΟΥΜΕ τις αμοιβές των ιατρών που θα συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ όπως να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ των συμφωνημένων τιμών των ιατρικών εταιρειών με τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν συμφωνηθεί το 2009. Σημειωτέον ότι οι τιμές αυτές δεν έχουν αλλάξει έκτοτε και είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα από την 1/1/2015 να υπολογίζεται ανά έτος στις τιμές αυτές αύξηση ίση με το ποσοστό του πληθωρισμού.

4) Για τα DRGs (Diagnosis Related Groups – Ομάδες συγγενών διαγνώσεων) θα πρέπει να υπάρχουν οικονομοτεχνικές μελέτες που να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων ανάλογα με τα διαπιστευτήρια του κάθε νοσηλευτηρίου και τους δείκτες ποιότητάς του.

5) Διαχωρισμός (ονομαστικά) της αμοιβής του ιατρού από αυτή του νοσηλευτηρίου. Έγκαιρη καταβολή της αμοιβής των ιατρών(εντός 30 ημερών) που θα συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ.

6) Για την σωστή εφαρμογή ενός Σχεδίου Υγείας, δεν μπορεί ο παροχέας και ο ελεγκτής να είναι ο ίδιος φορέας. Γι αυτό το λόγο οι ιδιώτες ιατροί ζητούν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.

Συνάντηση Προέδρου της ΕΝΙΚ με τον Υπουργό Υγείας (αρχές Νοεμβρίου 2014).

Συμφωνήθηκαν τα κάτωθι:

  • Ελεύθερη επιλογή
    • οικογενειακού ιατρού
    • ειδικού ιατρού με co-payment που παίρνει ο γιατρός
    • νοσηλευτηρίου
    • ασφαλιστικού οργανισμού όταν μεταλλαχθεί σε πολυασφαλιστικό – το οποίο επιδιώκεται το συντομότερο
  • Διαχωρισμός (ονομαστικά) της αμοιβής του ιατρού από αυτή του νοσηλευτηρίου όπως είναι τώρα με τις ασφάλειες.
  • Ταμείο Ασφάλισης Υγείας να ευρίσκεται στο Υπ. Υγείας αλλά να ελέγχεται από «Ανεξάρτητο Εποπτικό Συμβούλιο»

Αυτονόμηση Δημοσίων Νοσηλευτηρίων

Ελλείμματα αυτονομημένων νοσηλευτηρίων μετά τον 1ον χρόνο πλήρης εφαρμογής του ΓΕΣΥ το κράτος να καλύπτει ολόκληρο το έλλειμμα, τον 2ον το 50%, το 3ον το 25% και τον 4ον το 0%

Συγκέντρωση της ΕΝΙΚ στη Λ/σία (20 Νοεμβρίου 2014) με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας.

Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Κ, Δρ. Μάριος Θεοδότου, ανέλυσε όλα τα στοιχεία σημείο προς σημείο που απασχολούν τα μέλη της ΕΝ.Ι.Κ σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ. Οι προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΝ.Ι.Κ για να συμμετάσχει στο ΓεΣΥ είναι: Ελεύθερη επιλογή ιατρού, ελεύθερη επιλογή νοσηλευτηρίου και ασφαλιστικού φορέα όταν μεταλλαχθεί το μονοασφαλιστικό σε ανοικτό σύστημα το οποίο επιδιώκεται το συντομότερο (σε 1 χρόνο περίπου) για να καταστεί βιώσιμο το ΓεΣΥ.   Το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας να ευρίσκεται στο Υπουργείο Υγείας αλλά να ελέγχεται από «Ανεξάρτητο Εποπτικό Συμβούλιο» στο οποίο θα συμμετέχουν διάφοροι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.   Για την αυτονόμηση – Ελλείμματα αυτονομημένου νοσηλευτηρίου να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του κράτους σε 3 χρόνια maximum με την εφαρμογή του ΓεΣΥ με προοδευτικά μειωμένο ποσοστό κατ’ έτος.

Σε ομιλία του που ακολούθησε ο Υπουργός Υγείας απαρίθμησε ένα προς ένα τα σημεία αυτά τα οποία δεσμεύτηκε να εισάγει στην πρόταση νόμου.   Ο Υπουργός Υγείας ανέλυσε επίσης την δυνατότητα της μετεξέλιξης του ΓεΣΥ σε πολυασφαλιστικό ή μεικτό σύστημα. Η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝ.Ι.Κ), μετά την δήλωση υιοθέτηση των θέσεων της για το ΓεΣΥ, από τον Υπουργό Υγείας, δηλώνει ότι θα στηρίξει υπεύθυνα τον Υπουργό Υγείας στην προσπάθεια του για μεταρρύθμιση.   Εδώ πραγματικά διερωτάται κάποιος τόσα χρόνια που περάσανε από την ψήφιση του νόμου για το ΓΕΣΥ το 2001, τι έχουν κάνει ο ΟΑΥ και ΠΙΣ για τη βελτίωση αυτού του νόμου.

Προτεινόμενα Προσχέδια του Υπουργείου Υγείας για το ΓΕΣΥ (Δεκέμβριος 2014)

Α) ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΕΣΥ

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι ένα έργο που συζητείται εδώ και δεκαετίες και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

ΣΚΟΠΟΣ ΝΟΜΟΥ

Η εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας στη Δημοκρατία και η διασφάλιση των ακόλουθων τεσσάρων (4) θεμελιωδών αρχών:

(α) της καθολικής κάλυψης των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας,

(β) της δίκαιης κατανομής του κόστους και της κοινωνικής αλληλεγγύης,

(γ) της ελεύθερης επιλογής ιατρού και παρόχου υπηρεσιών φροντίδας υγείας,

(δ) της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η χρηματοδότηση του συστήματος θα γίνει μέσω συνεισφοράς από Μισθωτούς, Εργοδότες, Αυτοεργοδοτούμενους, Συνταξιούχους, Εισοδηματίες, Αξιωματούχους και το Κράτος.

Το ύψος των συνεισφορών από τις διάφορες κατηγορίες δικαιούχων, καθώς και οι διαδικασίες είσπραξης, καταβολής και παρακράτησης των εισφορών θα ρυθμίζονται με Κανονισμούς, οι οποίοι θα τύχουν έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή.

Υπεύθυνοι για την είσπραξη των συνεισφορών θα είναι ο Διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και ο Έφορος Φορολογίας.

ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Για τη συλλογή των εισφορών για το ΓεΣΥ ιδρύεται ανεξάρτητο Ταμείο, το «Ταμείο Ασφάλισης Υγείας».

Οι συνεισφορές για το ΓεΣΥ που συλλέγονται από τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης, κατατίθενται από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του ΓεΣΥ.

Στη βάση ετήσιου προϋπολογισμού που ετοιμάζεται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή, καταβάλλεται από το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας προς τον ΟΑΥ χρηματοδότηση σε τέσσερις (4) δόσεις ετησίως.

Η χρηματοδότηση που παρέχεται στον ΟΑΥ καλύπτει το κόστος των υπηρεσιών που παρέχονται από το ΓεΣΥ, καθώς και τις λειτουργικές δαπάνες του ΟΑΥ.

Τα χρήματα του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας δεν μπορούν να δανειστούν στο κράτος, ή οπουδήποτε αλλού, για οποιοδήποτε σκοπό. Τυχόν αποθέματα δεν επιτρέπεται να επενδύονται μέσω του Πάγιου Ταμείου της Δημοκρατίας.

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας ασκεί διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στο Ταμείο.

Ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας διευθύνει και επιβλέπει τις λογιστικές εργασίες του Ταμείου.

Αναλογιστής, τον οποίο διορίζει το Διαχειριστικό Συμβούλιο του Ταμείου, προβαίνει σε ανασκόπηση και αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου ανά έτος.

Το Διαχειριστικό Συμβούλιο του ταμείου καλείται ανά έτος να διεξάγει μελέτη για την οικονομική διαχείριση του ταμείου από διεθνή εξειδικευμένο οργανισμό.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΑΥ

Ο ρόλος του ΟΑΥ επικεντρώνεται στην υλοποίηση του ΓεΣΥ, μέσω της εξασφάλισης πρόσβασης και παροχής στους δικαιούχους των υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΑΥ συμβάλλεται με παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας, και όπως άλλως ορίζει ο νόμος, στην βάση του προϋπολογισμού που του χορηγείται από το Διαχειριστικό Συμβούλιο του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας. Στις αρμοδιότητες του ΟΑΥ περιλαμβάνεται, επιπρόσθετα, ο έλεγχος και η παρακολούθηση των όρων και προϋποθέσεων των συμβάσεων και της απόδοσης των παρόχων υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓεΣΥ

Το Νομοσχέδιο προβλέπει την υλοποίηση του ΓεΣΥ μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Αναφέρεται επιπρόσθετα, η δυνατότητα της αρμόδιας αρχής να εξετάζει μέτρα για το συνεχή εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του ΓεΣΥ, συμπεριλαμβανομένης και της μετεξέλιξης του σε μεικτό σύστημα, νοουμένου ότι προκύπτουν πρόσθετα οφέλη για τους πολίτες και συνεχίζουν να πληρούνται οι θεμελιώδεις αρχές του συστήματος. Σε περίπτωση λήψης πολιτικής απόφασης για μετεξέλιξη του συστήματος σε μεικτό σύστημα με τη συμμετοχή περισσοτέρων από μιας ασφαλιστικών εταίρων, ο Νόμος θα πρέπει να τύχει αλλαγών.

Β) ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ

  • Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ώστε να καταστούν πιο αποδοτικά και βιώσιμα, αποτελεί αναγκαιότητα και αντικείμενο συζήτησης εδώ και είκοσι (20) χρόνια. Αριθμός αποφάσεων Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε στο παρελθόν από σειρά Κυβερνήσεων χωρίς ωστόσο οι ενέργειες να οδηγήσουν ποτέ σε προετοιμασία Νομοσχεδίου.
  • Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση ώστε τα νοσηλευτήρια να μπορέσουν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας, αλλά και να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό που θα προκύψει με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αφού θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου.
  • Ταυτόχρονα, η αυτονόμηση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Τα έσοδα των Οργανισμών θα προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, από εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, επιχορηγήσεις, συγχρηματοδοτήσεις ή/ και δωρεές. Οι Οργανισμοί έχουν την ευθύνη αυτόνομης εξασφάλισης και διαχείρισης των εσόδων και εξόδων τους.

Για τα πρώτα 3 χρόνια μετά την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, εάν προκύψουν ελλείμματα, θα μπορεί να παραχωρηθεί κρατική χορηγία με φθίνουσα πορεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ως εξής:

  • Για το 1ο έτος η κρατική χορηγία θα μπορεί να ανέλθει στο 100% των ελλειμμάτων, το 2ο χρόνο στο 50% των ελλειμμάτων του πρώτου έτους και κατά το 3ο έτος στο 25% του ύψους των ελλειμμάτων του πρώτου έτους.
  • Με το τέλος του 3ου έτους η κάλυψη πιθανών ελλειμμάτων μέσω κρατικής χορηγίας μηδενίζεται και οι προϋπολογισμοί των Οργανισμών θα είναι στη βάση των εσόδων τους.

Ως φαίνεται από τα προσχέδια του ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης οι προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΝΙΚ για συμμετοχή στο ΓΕΣΥ εκφράζονται κατά μεγάλο ποσοστό μέσα στα προσχέδια και αυτό είναι προς τιμή του Υπουργού Υγείας.   Εκεί όμως που διατηρεί η ΕΝΙΚ σοβαρές επιφυλάξεις είναι η βιωσιμότης του σχεδίου.   Το ΓΕΣΥ πρέπει να αρχίσει την λειτουργία σωστά.   Εάν είναι να αρχίσει και σε λίγο χρονικό διάστημα να αποτύχει, καλύτερα να μην αρχίσει ποτέ. Βασικό του μειονέκτημα είναι ότι είναι μονοπωλιακό και η παγκόσμια εμπειρία από παρόμοια σχέδια υγείας έδειξε α) μεγάλες λίστες αναμονής με υποβάθμιση της ποιότητας β) έλλειψη ρευστότητας από κατάχρηση του συστήματος και συνεχούς αύξησης των εισφορών εις βάρος των οικονομικών του λαού και του κράτους.

Γι΄ αυτό το λόγο για να επιτευχθεί η βιωσιμότης του συστήματος χρειάζεται ο θεσμός του co-payment (συμπληρωμή) στην επίσκεψη σε ειδικό ιατρό, στις εργαστηριακές εξετάσεις, στις ακτινογραφίες, στη νοσηλεία και η εφαρμογή το συντομότερο του Μεικτού Συστήματος Υγείας.

Μεικτό Σύστημα Υγείας

Ένα σύστημα που το θεωρούμε καλύτερο έχει να κάνει με την προσθήκη στο είδη προτεινόμενο σύστημα και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Την συνύπαρξη δηλαδή Δημόσιου Οργανισμού Ασφάλισης και Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών.   Σε καμία περίπτωση δεν προτείναμε ούτε ευνοούμε ένα σύστημα με αποκλειστικά Ιδιωτικές Εταιρείες όπως λανθασμένα αφήνουν να νοηθεί κάποιοι.   Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Συνύπαρξη Δημόσιου φορέα ασφάλισης και ιδιωτικών εταιρειών. Να έχει ο πολίτης το δικαίωμα της επιλογής.

Το Μεικτό σύστημα δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς όφελος των πολιτών αλλά και της οικονομίας.   Έχει το χαμηλότερο κόστος από όλα τα συστήματα υγείας. Βασική αρχή και εδώ είναι καθολικότητα του συστήματος.   Όλοι οι πολίτες θα είναι ασφαλισμένοι ανεξαρτήτως ηλικίας, ιστορικού ή προϋπαρχόντων νοσημάτων Μέσω της καθολικής συνεισφοράς θα εξασφαλίζεται η δωρεάν ασφάλιση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Εάν το νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΝ.Ι.Κ για να συμμετέχει στο ΓεΣΥ, τότε θα δώσει το έναυσμα για σκληρή δουλειά προς την επίτευξη ενός σωστού, ποιοτικού και βιώσιμου ΓεΣΥ.   Εάν δεν ψηφιστεί με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΝ.Ι.Κ τότε το ΓεΣΥ θα επιφέρει μεγάλη μείωση του επιπέδου υγείας του Κύπριου πολίτη και θα οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική δυσπραγία τα οποία δεν αποδέχεται η ΕΝ.Ι.Κ και δεν θα ακολουθήσει.   Οι ιδιώτες ιατροί είναι το 80% του συνόλου των ιατρών και χωρίς αυτούς δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ.

     Στόχος όλων είναι η εφαρμογή ενός σωστού και ποιοτικού και βιώσιμου ΓεΣΥ που να εξασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολιτών αλλά και των λειτουργών της υγείας (του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των νοσηλευτηρίων δημοσίων και ιδιωτικών).

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More