Ανακοίνωση Τύπου της Ενωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝ.Ι.Κ)

0 3,311
  1. Πάγια θέση της ΕΝ.Ι.Κ είναι ότι η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων (διοικητική, οικονομική, επιστημονική) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και θα πρέπει γίνει πριν την έναρξη λειτουργίας του ΓΕΣΥ, γιατί μόνον έτσι μπορεί να έχει επιτυχή εφαρμογή .
  2. Η βασική παράμετρος της αυτονόμησης είναι η οικονομική ανεξαρτησία. Δηλαδή ένα δημόσιο νοσηλευτήριο να μπορεί από τις απολαβές του στο ΓΕΣΥ να αυτοσυντηρείται και μην χρειάζεται επιπρόσθετη κρατική οικονομική βοήθεια(επιπρόσθετους φόρους). Για να γίνει αυτό εφικτό πρωτίστως πρέπει να κοστολογηθούν με ακρίβεια οι υπηρεσίες που προσφέρει . Να υπολογιστεί δηλαδή το πραγματικό κόστος. Να υπολογιστεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ,του πετρελαίου, των αναλωσίμων, των μισθών όλων των υπαλλήλων, το κόστος συντήρησης και αγοράς του εξοπλισμού των κτηρίων κτλ. Τα περιγράφουμε αναλυτικά για να τονίσουμε την σημασία που έχει στην πράξη η αυτονόμηση .Στην αρχή του εγχειρήματος της αυτονόμησης θα πρέπει οι οργανισμοί να αποκαλούνται ως οργανισμοί υπό αναδιάρθρωση και όχι παραπλανητικά αυτόνομοι. Αυτόνομοι θα μπορούν να ονομαστούν μόνο όταν θα σταματήσουν να λαμβάνουν κρατική βοήθεια. Συνεπώς ας το αντιληφθούμε όλοι μας, ότι η αυτονόμηση είναι ένα δύσκολο και επίμονο εγχείρημα που πρέπει να εμπεριέχει γενναίες αποφάσεις και τομές.
  3. Τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θυματοποιηθεί, οποιοδήποτε ιατρικός λειτουργός ή άλλος εργαζόμενος στον τομέα της δημόσιας υγείας στα πλαίσια της αυτονόμησης. Τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος δεν θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
  4. Πάγια μας θέση είναι ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας είναι να ληφθουν άμεσα διορθωτικά μέτρα για εξομάλυνση της παρούσας κατάστασης και παράλληλα σωστή εφαρμογή ενός λειτουργικού και βιώσιμου ΓΕΣΥ.
  5. Σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του ΠΙΣ (που την ευχαριστούμε και την στηρίζουμε για τις προσπάθειες της) , τους συναδέλφους του δημόσιου τομέα και τον Υπουργό Υγείας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να πετύχουμε ένα ποιοτικό και βιώσιμο ΓΕΣΥ.

 

Πρόεδρος ΕΝ.Ι.Κ

Δρ. Μάριος Θεοδότου

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More