Οικονομικές Επιπτώσεις από την πανδημία του covid19

Ο αυξανόμενος αριθμός θετικών κρουσμάτων του Covid-19 δυστυχώς δεν λέει να σταματήσει, το κύμα του ιού που διανύουμε χαράζει ολοένα και πιο βαθιές οικονομικές επιπτώσεις και ιδιαίτερα στους χώρους εστίασης, γυμναστηρίων, εκπροσώπους επαγγελματικών κλάδων χορού και πολεμικών τεχνών, τεχνικούς εκδηλώσεων, καλλιτέχνες.

Εστίαση:
Ο χώρος της εστίασης ταλαιπωρείται στο έπακρο της οικονομικής του πορείας. Οι κοινωνικοί περιορισμοί, ο φόβος του κόσμου, τα μέτρα που πλέον έχουν γίνει τρόπος ζωής, επηρέασαν την ψυχαγωγία και κοινωνική συναναστροφή.

Γυμναστήρια:
Στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες πιο ευνοϊκές και ποιοτικές, εφόσον ασχολούμαστε με το ανθρώπινο σώμα, την υγεία και άρα την ανθρώπινη ψυχολογία.

Η υπηρεσία πρέπει να είναι πολύ εξειδικευμένη και να βλέπει ο κόσμος τρόπους να μάθει να γυμνάζεται σωστά και πάντα με ασφάλεια.

Είναι σημαντικό λοιπόν να τηρηθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός μελών και οι αθλούμενοι να δεσμεύουν τα ραντεβού τους ανά ώρα προπόνησης.


Τεχνικοί εκδηλώσεων – καλλιτέχνες:
Υπάρχουν μερικοί κλάδοι, οι οποίοι νιώθουν αρκετά τις οικονομικές επιπτώσεις του τελευταίου έτους σε εξίσου μεγάλο βαθμό με τους ηθοποιούς, τραγουδιστές και γενικότερα τους καλλιτέχνες.

Άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο τεχνικό κομμάτι εκδηλώσεων και παραστάσεων, αφανείς δάσκαλοι ή δασκάλες χορού, αλλά και δάσκαλοι πολεμικών τεχνών βρίσκονται μία ανάσα από την οικονομική αλλά και ψυχολογική κατάρρευση. Ακόμη οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές και γενικότερα οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να παραμείνουν επ’ αόριστον χωρίς δουλειά.

Σύμφωνα με το σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης, η ενίσχυση των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο κλάδο είναι περιορισμένη, τα κονδύλια θα τελειώσουν σύντομα και βεβαίως το μέλλον είναι αβέβαιο όχι μόνο σε παγκύπριο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Μελετώντας την πορεία του σχεδίου θα ήθελα να εκφράσω τις ανησυχίες μου με εισηγήσεις.
Η Κύπρος έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές αντοχές, ας μην ξεχνάμε πως και τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν ορισμένη διάρκεια.

Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προβεί σε συνολική αναδιάρθρωση του οικονομικού της μοντέλου, βεβαίως ο χώρος της εστίασης αποτελεί μία κύρια πηγή που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Εισήγηση μου είναι να υπάρχει μία μελέτη σύμφωνα με σχετικές αδειοδοτήσεις των χώρων εστίασης και κανονισμούς λειτουργίας γυμναστηρίων.

Οι επιχειρήσεις είναι δύσκολο να είναι παραγωγικές σε περιβάλλον κοινωνικών αποστάσεων, ιδιαίτερα αυτές που λειτουργούν ταυτόχρονα ως καφέ, μπαρ, εστιατόρια αλλά και κέντρα διασκεδάσεων. Πρακτικά, θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες στην διαχείριση των πελατών, καθώς
ενισχύεται και ο συνωστισμός. Το σημαντικό είναι να κρατήσουμε την οικονομία της εστίασης ζωντανή με κάθε είδους δύναμη. Δίνοντας άδειες μόνο για μια συγκεκριμένη χρήση, όπως ‘’καφετερίας ή εστιατορίου τότε τα μέτρα ασφαλείας μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους χωρίς μάλιστα να χάνονται θέσεις εργασίας.

Τα γυμναστήρια και οι χώροι εκδηλώσεων μπορούν να λειτουργήσουν με σύνεση και συνέπεια, το οριστικό κλείσιμο τους προκαλεί περισσότερα προβλήματα που δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά.


Το κράτος μας έχει υποχρέωση να μελετήσει τον τρόπο αδειοδότησης των πιο πάνω επιχειρήσεων.

Τηρώντας τα κριτήρια, στηρίζουμε την άμεση επαναλειτουργία τους.

Αυτοί οι κλάδοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής οικονομίας, αν προσαρμοστεί το οικονομικό μοντέλο στα νέα δεδομένα, τότε οι κατάλληλες υπηρεσίες θα προσφέρονται στους Κύπριους καταναλωτές-πελάτες με στόχο την συνέχεια της οικονομικής τους δυνατότητας.

Για ένα ασφαλές και Υγιές μέλλον!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More