Covid-19: Οι συνέπειες της πανδημίας για τα παιδιά

0 1,240

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν ελάχιστοι θάνατοι από μικρά παιδιά λόγω του Covid -19.  Δυστυχώς οι μικροί μας ήρωες είναι και αυτοί θύματα του καινούργιου τρόπου ζωής που ακολουθούμε τον τελευταίο χρόνο.  Όλες οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε περιορισμό διακίνησης, που αποτελεί βήμα εθνικής ασφάλειας για προστασία των πολιτών. Ο περιορισμός οδήγησε σε αύξηση των ποσοστών προβλημάτων ψυχικής υγείας. Covid-19: Οι συνέπειες της πανδημίας για τα παιδιά.

Δυστυχώς δεν τελειώνουμε εκεί, υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες πώς αναπτύσσεται αρνητικά το επίπεδο κακοποίησης και παραμέλησης των βρεφών, η πανδημία έχει χαράξει ένα πολύ επικίνδυνο κληροδότημα στις νεαρές ηλικίες.

Παίρνοντας τα με την σειρά θα ξεκινήσω από το κλείσιμο των σχολείων που αποτελεί την πλήρη καταστροφή εκπαίδευσης των παιδιών. Δεν υπάρχει συναναστροφή με άλλα παιδιά, γεγονός που αποτελεί έλλειψη κοινωνικοποίησης, συναισθηματικής ανάπτυξης και βεβαίως μία μερίδα παιδιών χρειάζονται το σχολικό περιβάλλον ως μια διέξοδο από ένα νοσηρό οικογενειακό περιβάλλον. 

Πέραν το κλείσιμο των σχολικών εγκαταστάσεων, το άγχος που έχει προκληθεί μέσω της πανδημίας στην οικογένειά με τα αυξημένα επίπεδα ανεργίας και της οικονομικής αβεβαιότητας είναι απερίγραπτο.  Το κάθε νοικοκυριό έχει επιβαρυνθεί σε ολόκληρη τη Κύπρο.

Δυστυχώς η ιδιότητα της Πανδημίας δεν τελειώνει εκεί, παιδιά και νέοι αρχίζουν και χάνουν τις ελπίδες τους σχετικά με τις προοπτικές τις ζωής. Έρευνες από το ίδρυμα Prince’s Trust σε συνεργασία με την εταιρία έρευνας αγοράς και ανάλυσης δεδομένων YouGov διαπίστωσαν το έξης:

Η ψυχική κατάσταση νέων ανθρώπων από ηλικίες 16 έως 25 χρονών παρουσιάζει έντονη ανησυχία – αγωνία. Να σημειωθεί πως δεν έχει καταγραφεί ψηλότερο επίπεδο ανησυχίας-αγωνίας μέχρι τώρα.

Η Κύπρος πρέπει να δράσει άμεσα για επαναλειτουργία των σχολικών εγκαταστάσεων με πολύ προσοχή. Καταλαβαίνω πως έχουν παρθεί ήδη προσπάθειες, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε εξαιρετικά ανησυχητικό βαθμό. Τα παιδιά και οι νέοι χρειάζονται την στήριξη μας, δεν μπορούμε να τους κρατούμε περιορισμένους. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να επαναξιολογήσει τις διαδικασίες επαναλειτουργίας των σχολικών εγκαταστάσεων για το καλό της νέας γενιάς. Η διαδικασία δεν είναι ακατόρθωτη, αρκεί να εφαρμόσουμε τα πρωτόκολλα προστασίας με προσοχή και υπευθυνότητα. Η επανένταξη μαθημάτων με προσοχή θα δώσει στα παιδιά μία θετική αλλαγή ψυχολογίας. 

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά αν δεν υπάρξει άμεση συναναστροφή νεών τότε ένα μεγάλο ποσοστό θα επηρεαστεί από κατάθλιψη. 

Επιβάλλεται να μεριμνήσουμε θεσπίζοντας ένα ασφαλές και υγιές μέλλον για τους Νέους της Κύπρου μας.

Ευχαριστώ,
Δρ. Μάριος Θεοδότου

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More